Tranzitní vízum do Ruska

Tranzitní vízum do Ruska se vystavuje na základě platného víza do jiné cílové země například Mongolska či Kazachstánu.

Tranzitní vízum (jednovstupové) je udělováno občanům České republiky, občanům jiných zemí, vstupujícím do Ruské federace za účelem tranzitu přes území Ruské federace na dobu do 10 dnů (autodopravou nebo železnicí) nebo na dobu do 3 dnů (leteckou dopravou) na základě předložení jízdenek pro vjezd do Ruské federace a platného víza do cílové země (pokud není žadatel jejím občanem).

Všechny uvedené ceny jsou konečné a zahrnují: servisní poplatek, konzulární poplatek.

Počet vstupů

Maximální délka pobytu

Rychlost vyřízení

Cena vč. DPH

Objednávka

1 (2)

10 dní

12 dní

2150,- Kč

Objednat

6 dní

2350,- Kč

Objednat

3 dny

3250,- Kč

Objednat

 

 

Dokumenty potřebné k doložení žádosti o tranzitní vízum do Ruska

Tyto dokumenty je nutné doložit nejpozději 1 den před podáním žádosti o tranzitní vízum na konzulát.

Cestovní pas (platný 6 měsíců po návratu z Ruska s volnou dvojstránku bez záznamů)s platným vízem do jiné cílové země.

1 x fotokopii cestovního pasů (dvojstrana s fotografií)

1 x fotografii pasového formátu (musí být současná kvalitní barevna fotografie 3,5×4,5 cm)

1 x vyplněný formulář anketa (čeština) online formulářAnketu v ruském nebo anglickém jazyce vyplníme za Vás.

Cestovní pojištění platné pro území Ruské federace na celou dobu platnosti víza.

Cizinci projíždějícímu územím Ruské federace do cílového státu osobním nebo nákladním silničním motorovým vozidlem je tranzitní vízum udělováno na dobu nezbytnou pro tranzit nejkratší možnou cestou (maximální lhůta činí 10 dnů).

Výpočet dané lhůty platnosti vychází z předpokládané průměrné ujeté vzdálenosti 500 km/24 hod.

Platnost dvouvstupového tranzitního víza nesmí přesáhnout lhůtu jednoho měsíce. V případě tranzitu územím Ruska do třetí země a následného návratu rovněž územím Ruska během lhůty přesahující jeden měsíc je nezbytné udělení jednovstupového víza, zatímco o udělení druhého tranzitního víza cizinec žádá na ruském konzulárním úřadě v cílovém státě cesty.

 

Vedle turistického a obchodního víza do Ruska existuje také tranzitní vízum do Ruska, které se vydává cizincům cestujícím do jiné cílové země a Ruskou federací pouze projíždějí. Týká se to jak turistů, tak obchodníků, cestovatelů, zájezdů kulturních souborů či sportovců, směřujících na sportovní utkání či soutěže v Kazachstánu, Mongolsku nebo třeba v Japonsku či v jiných státech.

Všichni cizinci, kteří potřebují projíždět územím Ruské federace nejkratší cestou do třetí země, musí mít tranzitní vízum do Ruska, ať cestují osobním či nákladním silničním motorovým vozidlem, vlakem po železnici či pouze přes území Rusky přelétávají letadlem. Tranzitní vízum se uděluje na dobu nezbytnou pro tranzit přes ruské území nejkratší možnou cestou a maximální časová lhůta víza je deset dní. Tranzitní vízum se vystavuje na základě již vydaného víza třetího, tedy cílového státu, do kterého přes území Ruské federace cestujete.

U letecké přepravy však platí poněkud jiné podmínky. Cizinec je osvobozen od povinnosti žádat o tranzitní vízum do Ruska v případě přímého letu leteckou dopravou nad územím Ruska. V případě letu letadlem patřícím mezinárodním aerolinkám s přestupem na letišti na území Ruska, nesmí ovšem pasažér opouštět letištní tranzitní zónu.

Tranzitní vízum do Ruska má platnost podle rozhodnutí konzulátu a platí pro jeden případně dva vstupy při cestách do jiného cílového státu a zpět. Zvláštností je mezinárodní letiště Šeremetěvo v Moskvě, kde se přestupuje mezi terminály, ovšem ani zde není dovoleno opustit tranzitní zónu.

Při plánování cesty přes Rusko do jiného státu je třeba jednat v předstihu, neboť vyřízení tranzitního víza na ambasádě trvá někdy až devět pracovník dnů. Pokud byste spěchali, můžete si připlatit a požádat o vyřízení expres, které trvá zhruba poloviční dobu.

Rozhodně se nedoporučuje riskovat cestu přes Rusko bez tranzitního víza, neboť za to hrozí vysoká pokuta, zdlouhavá byrokratická procedura a vyhoštění ze země.

Top
Zavolejte nám! +420 777 450 238, +420 727 827 730

Vaše dotazy rádi zodpovíme